Permanaut Post

Een eigen gedistribueerd nieuws-netwerk, gebaseerd op Secure Scuttlebutt.

We zijn al een tijd op zoek naar een goed alternatief voor de surveillance marketing van Big Tech bedrijven en hun klanten. Dat past in de principes van gastvrijheid, gelijkheid en het respect voor elkaar en de natuur.

Scuttlebutt

Een veelbelovende kandidaat is het Secure Scuttlebutt protocol en de applicaties die daar op gebaseerd zijn, zoals Patchwork en Manyverse.

Maar waarom zou je Facebook, Twitter en al die andere “social media” inruilen voor een onbekende app op je tablet en smartphone? Dat ga je dus niet doen, want dat is niet handig.

Iets anders

Het idee van Permanent Post is dan ook om niet te concureren met “social media” maar iets geheel eigens te brengen. Het gaat dan ook niet zo zeer om de methode of de techniek, maar om de inhoud, de betekenis. Permanent Post begint niet met een alternatieve manier om elkaar berichten of foto’s en video’s te sturen, maar als applicatie waarmee je het wel en wee van Het Kloosterbos op de voet kan volgen en automatisch kan delen met je vrienden.

Prototype

Er is nu een prototype in ontwikkeling naar het model van een weerstation applicatie van Rick Carlino. Daarover een andere keer meer.

Hoe het werkt

Als je dan Het Kloosterbos bezoekt en je hebt bijvoorbeeld Manyverse geïnstalleerd op je smartphone en je wifi aan staan, dan zal je automatisch de laatste waarnemingen ontvangen. Die kan je meteen of thuis bekijken. Als je ergens vrienden tegenkomt die ook Manyverse op de smartphone hebben, dan worden de waarnemingen automatisch doorgegeven. Op die manier wordt het laatste nieuws uit Het Kloosterbos door jouw vriendenkring verspreid zonder dat “social media” platforms met je meeluisteren.