Oproep voor Kandidaat Kwartiermakers

In het voorjaar van 2021 start De Kloosterbostuin met een leer-programma voor mensen die kwartiermaker willen zijn, wegbereiders naar een betere levensstijl, heling van jezelf, de planeet en de samenleving.

Kwartiermaker

Wat is een Kwartiermaker? Oorspronkelijk een militaire term voor specialisten die de weg verkennen en kamp (pleisterplaats) maken voor de troepen die volgen, om uit te rusten van hun mars, te herstellen en voorbereiden voor de volgende etappe.

In de context van herwildering en bevrijding, met de praktijk van De Kloosterbostuin als voorbeeld en leerervaring, betekent Kwartiermaker: het repareren van de eigen natuur van de plek – en jezelf, het luisteren naar de eigen aard van natuur en het herstel van de capaciteit tot gastvrijheid. Je neemt afstand van eigenaarschap – dat gaat niet samen met vrijheid, gelijkheid en gastvrijheid. Je bent altijd onderweg en laat na herstel-ingrepen de verdere ontwikkeling van pleisterplaatsen aan de gasten die volgen.

Netwerk voor Vrij Volk

Om de natuur te beschermen, bevrijden en helen zullen we eerst onszelf moeten bevrijden. Dat is geen simpele opgave in onze moderne geciviliseerde wereld. Het lijkt ook makkelijker de handen op elkaar te krijgen voor verwildering van de natuur (die geen verwildering behoeft) dan om onszelf en de samenlevingen waarin we leven te verwilderen (die duidelijk wel verwildering behoeven).

Zolang er beschaving is, zijn er altijd individuen en kleinere of grotere groepen mensen geweest die hun urbane leven achterlieten voor een mobile zwervende levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan de hedendaagse “grijze nomaden”, avonturiers, oogstwerkers, wandelaars, fietsers en pelgrims. Voor hen bestaan allerlei faciliteiten die voorzien in hun behoeften. Een goed voorbeeld is de Camino de Santiago, met haar herbergen, hutten en goed gemarkeerde routes.

Deze paden bewandelen bevrijdt zowel de planeet als de reiziger. De natuur deelt haar overvloed onvoorwaardelijk, niet als een economische transactie. Het is vrij van reductie tot product of dienst, vrij van domesticatie of economische interacties met mensen die de norm zijn in het gebruik in onze moderne samenleving. De reiziger geniet vrij eten, water, onderdak en het gezelschap van echte natuurlijke wezens. Vrije mensen delen van nature hun wezen als pioniers, avonturiers en ontdekkingsreizigers. We eten de vruchten van de natuur, verspreiden zaden en geven onze overgebleven voedingsstoffen terug. We brengen dynamiek in bodems en het bladerdek. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor organismen om te groeien. We geven vorm aan onmogelijke dromen, scheppen nieuwe niches voor organismen om deze op te vullen en zich te ontwikkelen. Vrij van mentale ziektes door domesticatie en een leven op een vaste vestigingsplaats. Of vanuit een breder planetair perspectief: de hele planeet is onze enige vestigingsplaats, onverdeeld door onwerkelijke ideeën van eigenaarschap, maar gedeeld met en door alle andere wezens. Waar delen het genot en waarde van de zijns-ervaring vergroot en verdiept.

Maak het Zo

Je thuis, baan en al die andere dingen die ons binden aan het idee van burger loslaten, is geen makkelijke opgave. De Kloosterbostuin biedt hulp en nodigt je uit mee te doen de komende lente bij het nemen van de eerste voorzichtige stappen op dit pad, dat we zelf gaan aanleggen.

Je leert ontdekken wat de natuur allemaal te bieden heeft aan uitdagingen en vrije giften. Je leert leven met en in de natuur. Hoe haar te helen en haar vermogen tot univerzele gastvrijheid te herstellen.

We starten behoedzaam met een verkenning van De Kloosterbostuin zelf. Maak kennis met planten, dieren en paddenstoelen. Eet wat De Kloosterbostuin te bieden heeft. Geef je eigen uitvoer terug op een bruikbare manier.

Zo we vorderen door het seizoen, zo gaan we steeds verder de omgeving in. Dag tochtjes te voet en op de fiets. We bezoeken natuurgebieden in de buurt zoals Strabrechtse Heide, Groote Heide, Leender Bos and Malpie.

Al doende leer je bruikbare vaardigheden, hoe gereedschappen te gebruiken en onderhouden, zlef gereedschappen en bouwwerkjes te maken. Vaardigheden nodig om nieuwe pleisterplaatsen aan te leggen, te onderhouden en ontwikkelen.

Workshops

Alle sessies zijn aktie-gericht. Op vrijdagen, van zonsopkomst tot zonsondergang.
Vanaf vrijdag 19 maart 2021.

Je bent van harte uitgenodigd je belangstelling vrijblijvend op te geven door het insturen van een email met korte bio en motivatie aan: info@dekloosterbostuin.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een kennismaking in het veld.

Inschrijving sluit 1 maart 2021.