2020 : tweede groeiseizoen

2020 was een bijzonder jaar. Ook voor De Kloosterbostuin. Met de rem op het ontvangen van grote groepen, vervielen de voornemens om vieringen te organiseren voor buurtbewoners en andere gasten. Niettemin vonden vele mensen op eigen gelegenheid de prille oase van ontluikende natuur aan de rand van onze stadswereld. Mensen uit de buurt, al dan niet met de hond; mensen uit andere buurten van Eindhoven en mensen van verder weg die speciaal voor de Kloosterbostuin-ervaring kwamen voor inspiratie en advies.

In die laatste categorie onder meer een groep mensen geïnspireerd door Theory-U: U-Lab Noord Brabant, ondersteund door Provincie Noord Brabant. Ze deden een aantal mini case clinics en leer-expedities in en met De Kloosterbostuin voor creative ondernemers uit Eindhoven op zoek naar nieuwe modellen vanwege de Corona-samenleving.

De inrichting van De Kloosterbostuin is zo goed als KLAAR. De aandacht voor 2021 verschuift dan ook naar de volgende fase: overgang naar verWILdering en zelf-sturing van de biodiverse levende gemeenschap van de plek. De nieuwe naam van het project: Kloosterbos, weerspiegelt deze evolutie. Waar “tuin” de dominantie van mensen uitdrukt, geeft het vervallen daarvan de aanzet tot verwildering aan. Op een dieper niveau betekent dit voor ons als kwartiermakers, een bezinning op wat een meer gepaste rol voor mensen in de natuur is, hoe we die transitie vorm geven en beleven. In samenwerking met ondermeer studenten van Design Academy Eindhoven, gaan we dat in 2021 onderzoeken en uitproberen.

Nog maar eens voor de duidelijkheid, voor wie het zich afvraagt:

  • Het Kloosterbos is besloten – dat is het “klooster” in de naam – maar toegankelijk voor publiek;
  • Het Kloosterbos is GEEN voedselproductie-systeem;
  • Het Kloosterbos is GEEN supermarkt waar je verse groenten, fruit of kruiden kan kopen;
  • Mensen zijn altijd welkom – tussen zon op en zon onder – maar maak niks kapot, vertrap niks, trek niks uit en laat geen rommel achter. Zoals goede gasten in de natuur zich gedragen;
  • Honden moeten nog een jaartje buiten blijven tot onze jonge aanplant wat beter tegen een stootje kan.