Leeravontuur

Avontuur: wat er te beleven is wanneer je aankomt bij een pleisterplaats onderweg naar de rest van je leven.

De Kloosterbostuin is zo’n pleisterplaats in ontwikkeling.

We hebben plekken waar je stil kan zitten en de omgeving op je in kan laten werken. De natuur vertelt graag haar verhaal aan wie luistert.

Je kan ook leren door te doen. Actie en reactie. Je doet iets en de natuur reageert. Bijvoorbeeld je trekt een plant uit omdat jij het slordig vindt dat juist daar die plant staat. Een zwerm bijen zwermt boos uit de grond op en steekt je in je gezicht. Zo ontdek je dat je niet alleen op de wereld bent en dat andere wezens prima in staat zijn om dat aan je te communiceren. Of: je plant een zaadje. Dagen of weken later groeit er een nieuwe courgette of ruccola. Weer een paar weken later kan je blaadjes van de rucola snijden of een courgette plukken en opeten. Heerlijk samen in een soepje. Zo voedt de natuur jou als je een goede gast bent.

De seizoenen en het landschap geven vorm aan het jaarprogramma van het leeravontuur.Je leert van alle elementen in De Kloosterbostuin, van de zon tot de schimmels in de bodem. De Kloosterbostuin leert van jou.

Om je te helpen de lessen in De Kloosterbostuin te registreren en daarop te reflecteren, kan je werken met een “balboekje”. Daarin noteer je wanneer je met wie een “dans” doet in de tuin en hoe dat bevallen is. Je kan dan op elk moment nalezen wat je allemaal ervaren hebt, hoe jouw beleving en vaardigheden evolueren.