Intro

Het Kloosterbos (HKB) is geen voedselproductie project.

Het Kloosterbos is een Verwilder-Kunstwerk in Uitvoering.

Als kunstwerk daagt het het publiek uit haar perceptie van en relatie tot de levende natuur te herzien en herontdekken. Een gastvrije confrontatie tussen de waan van het stadsleven en de realiteit van de rest van de kosmos.

Het Kloosterbos is een pleisterplaats. Een helende plek, een plek om op te laden. Voor planten, dieren, microben – en ja, ook voor jou. Ieder is gelijkwaardig gast en waard.

Zoals het een klooster betaamt heeft Het Kloosterbos een basisregel: Wat je oogst in Het Kloosterbos, eet je in Het Kloosterbos. Dit houdt in dat je niets meeneemt om ergens anders te consumeren.

Missie

De missie van Het Kloosterbos is het bieden van gastvrijheid voor activiteiten zoals herwilderen, herscholen en transformatie naar duurzame (burger) ontwikkeling. Het Kloosterbos treedt hierbij op als broedplaats en pleisterplaats – een plek van gastvrijheid, heling en groei voor natuur en samenleving.

Het Kloosterbos faciliteert een leven lang leren op basis van ervaringsleren en leren door doen. Herontdek en ontwikkel jouw natuurlijke vaardigheden in aanpassen, zelfvertrouwen en zelf-voorziening. Herontdek jezelf en jouw plaats in de wereld. Ontdek en gebruik jouw natuur om samen te leven en te bloeien in onze dynamische kosmos.

Sagittarius - hart van de Melkweg

Ontwerp

Het Kloosterbos is ontworpen om te functioneren zonder leiding of toezicht. Gasten zijn vrij de tuin te bezoeken naar eigen inzicht en verantwoordelijkheid. Gast en waard zijn uitwisselbare rollen. Hun interacties worden mede bepaald met subtiel ontwerp, gebruikmakend van natuurlijk gedrag dat bijdraagt aan het welzijn en welbevinden van zowel de gasten als de waard. We experimenteren met signalen in het landschap die tot passende activiteiten uitnodigen en signalen achterlaten van wat er gedaan is. We spelen met signalen die reguleren hoeveel mensen tegelijk in de tuin lekker aanvoelt en hoe ze op een respectvolle en natuurlijke wijze een verantwoorde afstand houden tot andere bezoekers – niet per se allemaal mensen.

laatst herzien: 4 augustus 2022