Open Tuin Middag

Open Tuin Middag

Wanneer

zaterdag 20 oktober    
14:00 - 16:00

Waar

Het Kloosterbos
*NABIJ* Aalsterweg 301, Eindhoven, 5644RE

Event Type

De Kloosterbostuin is nog in een heel pril stadium, maar we nodigen graag onze buren uit om eens een kijkje to komen nemen.

We weten dat jullie nieuwsgierig zijn naar wat er op dit veldje aan de Eikenburglaan aan het gebeuren is.

Lekker buurten

Kom eens buurten, onder het genot van een kopje thee. Breng iets lekkers mee om te delen en je eigen kopje of beker. Wij laten je graag zien wat ons team van Eikenburg Kloosterloft-bewoners la gedaan hebben. We vertellen graag over onze visie. We luisteren graag naar jouw verhalen over dit gebied.

Plant een boom

Een van de belangrijkste elementen in deze Kloosterbostuin worden de fruit- en notenbomen. Als je een fruit- of notenboompje meebrengt, gaan we die deze middag samen planten. Met jouw naam erop – als je dat wil natuurlijk – zodat we aan je kunnen denken bij het genieten van jouw boom.

Achtergrond

Bewonersinitiatief Eikenburg Kloosterlofts

Een initiatief van de bewoners van het appartementencomplex in het voormalige Eikenburg internaat, Aalsterweg 287, 5644RE Eindhoven.
stg Sint Trudo stelt 3000 vierkante meter ter beschikking van de bewoners om een gezamenlijke buurtmoestuin te realiseren, met een cultureel en educatief programma voor bewoners, gebruikers en gasten uit de buurt.

Plan

Het plan is het planten van een nutsbos met vooral meerjarige bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en bodemorganismen. De layout heeft een organisch vloeiend karakter – denk: Piet Oudolf en Mien Ruis – met een natuurlijk wilde uitstraling. Er is ruimte voor contrasterende elementen zoals beeldhouwwerken, poel en waterpartij, kiosk en terras.

Aanleg en beheer

Voor het ontwerp van de aanleg en het beheer van het project gebruiken we de permacultuur ontwerpfilosofie van David Holmgren. De Forest Gardens van Robert Hart, Martin Crawford en Ben Law zijn onze directe inspiratie en voorbeeld. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is om met de natuur mee te werken in plaats van er tegen in. We maken gebruik van wat er ter plekke wil groeien (gewildgroei). We stimuleren biodiversiteit en het behouden van zoveel mogelijk biomassa ter plekke. We bemesten alleen met organische en natuurlijke materialen. We bestrijden en voorkomen plagen op natuurlijke wijze.

Programma

De Kloosterbostuin biedt een holistisch programma van leer-beleving (educatie en scholing) voor breed publiek inclusief maar niet uitsluitend in de vorm van stages, projecten, cursussen en workshops. Deze activiteiten zijn open voor alle buurtbewoners en hun gasten. De opbrengst aan fruit, noten, kruiden etc. zijn in eerste instantie voor de werkers in de tuin en de bewoners van het landgoed. Overschot wordt gedeeld met andere buren en gasten. Minstens een keer per jaar organiseren we een oogstviering, met de focus op het stimuleren van sociale cohesie, coöperatie en culturele uitwisseling.